Pest: 1089 Bp. Rezső tér 7., H-P: 10-17
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,H-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Nádcukor - Demerara

 

MauiSu

 

500 g

Nádcukor - Demerara  
MauiSu
 
500 g

   A nádcukrot egy 2-6 méteres nádféléből nyerik. Őshazája Ázsia, de ma már a világ számos pontján termesztik. A magas cukortartalom megőrzése érdekében a növényt mindig virágzás előtt aratják le. A frissen leszedett nádat feldarabolják, majd a termőhelyen lévő üzemekben feldolgozzák és nyers nádcukrot állítanak elő belőle.


Nádcukor vs. fehércukor

Tény, hogy a nádcukor sokkal egészségesebb a finomított cukornál!

A nyers nádcukor még tartalmazza a növényben elraktározott vitaminokat és nyomelemeket, melyek szervezetünk számára nagyon hasznosak, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. Továbbá hasznos tápanyagokkal és szénhidráttal látja el a szervezetet.

A nádcukor szaharóz tartalmát préseléssel nyerik ki, majd az így kapott oldatot különféle eljárással tisztítják. Fontos szempont az eljárás során, hogy az eredeti melasztartalom – az hasznos tápanyagokkal együtt - ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom ezáltal különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. A nádcukor cukortartalma kb. 18%, míg a fehércukoré 95%. Ebből is következik, hogy a nádcukor fogyasztása tehát nem terheli le a májat és a hasnyálmirigyet. A nádcukor kiválóan alkalmazható sütésre, főzésre. 

A fehércukor vagy más néven finomított cukor vagy kristálycukor 99,9 %-ban egy szaharóz nevű szénhidrát, melyet cukorrépából nyernek ki. A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést egy kénsavas fehérítés követi, ezt pedig egy bepárlás, majd a cukor kikristályosodásáig vákuumban történő főzés. Ezután egy újabb finomítás és fehérítés következik, majd egy szűrés és egy kristályosító bepárlás után elkészül a késztermék. 

A nádcukor megemésztése nem terheli le úgy a szervezetet, mint azt a fehércukor teszi. A fehércukor ugyanis egy olyan természetellenes, színtiszta, tömény szénhidrát, aminek feldolgozása jelentősen megterheli a szervezetet, sőt B-vitaminokat, kalciumot és egyéb értékes tápanyagokat von el a szervezettől a feldolgozása során, és még így is a nagy része a szervezetben emésztetlen marad. Az emésztetlen cukor a belekben erjedésnek indul és alkohol lesz belőle. Ennek következményeként a méregtelenítésért felelős máj megnagyobbodhat. A máj károsodása felelős a különböző bőrproblémák, bőrbetegségek (pl.: akné, dermatitisz) kialakulásáért. A fehércukor fogyasztásának további káros következményei lehetnek: elhízás, fogszuvasodás, cukorbetegség, anyagcserezavarok, csontritkulás, magas koleszterinszint.

Barnacukor ??? 

A barnacukrot szintén répacukorból állítják elő, tehát ez sem egészségesebb a fehércukornál. Az eljárás ugyanaz, mint a fehércukor esetében, csupán a tisztítást olyan ponton állítják meg, ahol az még nem 100%-os, így lesz sötétebb a színe. A kereskedelmi forgalomban fellelhetők olyan barnacukrok is, ahol ezt a színt festéssel érik el, például nádmelasz hozzáadásával, így egy jellegzetes aromát is kap.

 


A Maui Su nádcukrok  • Golden Granulated: A finomítatlan természetes alternatívája a finomított fehércukornak. A szinte majdnem fehér színű, nagy szemcséjű nádcukor tökéletes kávékhoz, teákhoz illetve remekül mutat gyümölcsökön, gabonapelyhen.

     

  • Demerara: Szintén tökéletesen passzol eszpresszóhoz és teához, hiszen 100%-ban természetes nádcukor Mauritiusról. Kicsit sötétebb árnyalatú, mint a Golden Granulated. Állagának köszönhetően remek kekszek készíthetőek belőle, illetve szintén jól mutat, ha friss gyümölcsök tetejét megszórjuk vele.

     

  • Light Muscovado: Sötétebb, mint a Golden Granulated és a Demerara, illetve állaga is más, leginkább a tengerparti homokhoz hasonlítható. Remek torták, chutny-k és brownie-k készíthetők belőle. Ez a fajta cukor egy idő után - ha nem zárjuk le megfelelően - meg tud keményedni. Ez esetben tegyük egy tálba, fedjük le egy nedves konyharuhával, hagyjuk így egy éjszakára, és vissza fogja nyerni nedvességtartalmát.

     

  • Dark Muscovado: Színe sötét barna, állaga olyan, mint a Light Muscovadoé. Íze egészen különleges, leginkább a medvecukorhoz hasonlítható a magas melasztartalma miatt. Szintén kiváló chutny-k, gyümölcstorták készíthetőek a hozzáadásával. Ez a fajta cukor is megkeményedhet egy idő után, ha nem zárjuk le megfelelően. 


Gyártó: MauiSu »

A termék jelenleg nincs raktáron.

1.300 Ft Kosárba

« vissza


...but first COFFEE0AbleAerobie0AlthausBeyond Within0BialettiBlack Sheep Micro Roastery0BodumBWT0CafelatCanadiano0Casino MoccaCellini0ChemexClatronicConcept Art (Joe Frex)CSIKOS Lekvárcsalád0DaVinci GourmetDOT for You0DoubleshotEspresso Supply (Rattleware)0Fabric CsokoládéFIFO0FiorenzatoGardelli Specialty Coffees0HarioHausbrandt0Johny0La PavoniLa Piccola0La Tazza d’oroLamborghini0LelitLenoir, Jean0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MoakMolinari0Morosito CafféMotta0ODKPällo0PelliniPulycaff0QuamarRhinowares0ROKTADAMM!Taf coffee0TFATightPac0TrucilloVergnano0VSTWalküre0