Pest: 1089 Bp. Rezső tér 7., H-P: 10-17
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,H-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Ethiop Hunda Oli Lot 12

   

Hunda Oli Lot 12

Black Sheep / Omniroast

200 g

Ethiop Hunda Oli Lot 12    
Hunda Oli Lot 12
Black Sheep / Omniroast
200 g

régió: Jimma

ültetvény: Goma

fajta: Arabica

minősítés: Specialty

termőmagasság: 1980-2200 m 

feldolgozás: mosott (washed)A csészében narancs, és alma ízjegyeit érezhetjük.Mosott eljárás

A mosott (washed, wet) eljárást valószínűleg a holland, francia majd spanyol és portugál ültetvényesek akkor kísérletezték ki, amikor a kávénövényt olyan tropikus és egyenlítői éghajlati területeken is termeszteni kezdték, ahol korábban nem. Itt nem számíthattak a nap erejére, hiába „terítették ki” szüret után a kávégyümölcsöt, a magas páratartalomban nem indult be a száradás, ráadásul bármikor érkezhetett egy kiadós eső, ami az egész termést tönkreteszi. Ekkor fejlesztették ki a mosott eljárást, ami az adott klímában könnyen, olcsón és folyamatosan elérhető vizet használja a gyümölcshéj és gyümölcshús eltávolítására.


Ebben az esetben kizárólag érett szemek kerülhetnek feldolgozásra. (Ez a kávé esetében azért külön kihívás, mert termőhelyein nem a mérsékelt égövben megszokott ciklusokban érnek be a gyümölcsök, így a kávécserjéken is általában egyszerre találunk éretlen, érett és túlérett szemeket, sőt akár virágzatot is.)   A túlérett szemekben nem indítható be a kívánt fermentáció, az éretlenek magjai kellemetlen, nyers ízeket adnak a kávéhoz. Az egységes érettség érdekében kézzel szüretelnek (hand picking, selective picking) vagy a vegyesen szüretelt tételt gondosan válogatják. A válogatás általában két lépcsőben zajlik, először vizes elválasztást alkalmaznak: a vízben ázó gyümölcsök közül a felszínre úsznak a túlérett szemek, egyéb levelekkel, gallyakkal együtt (floaters). Ezután mechanikusan válogatják ki az érett szemeket az éretlenek közül (pl.: lyukacsozott forgódobban pörgetik a kávécseresznyéket, az érett, puha gyümölcsök átpasszírozódnak a lyukakon, az éretlenek belül rekednek).


Ezt követően többé-kevésbé (az alkalmazott módszernek megfelelően) eltávolítják, vagy csak felszakítják a gyümölcshéjat, majd következhet a gyümölcshús. A főként pektint és cukrokat tartalmazó, mindössze 0,5-2 mm vastag, ragacsos gyümölcshús szorosan a magokra – pontosabban az azokat körülvevő pergamenhéjra – tapad, ezért általában irányított fermentációval távolítják el. A kávégyümölcsöt fermentáló medencékbe öntik, ahol szabályozott hőmérsékleten a szükséges mikroorganizmusok elszaporodnak és gyakorlatilag „leeszik”, eltávolítják a magokról a gyümölcshúst. A fermentálás időtartama jellemzően 12 és 36 óra közé tehető. Ez szabályozható a hőmérséklettel és a felhasznált víz mennyiségével is. Ha nem öntenek vizet a tankokba (száraz fermentáció) gyorsabb, ha felengedik a kávégyümölcsöt vízzel (nedves fermentáció), lassabb lesz a folyamat. Elterjedtebben alkalmazzák az előbbi eljárást, mivel gyorsabb és kisebb a kockázata a romlási folyamatok elindulásának. A folyamat végét jelzi, ha a pergamenhéjon már nem érződik a gyümölcshús ragacsossága. Ezután folyó vízzel mossák át a magokat, majd – általában szárítókemencékben – a  kívánt szintre csökkentik a nedvességtartalmat.


A mosott eljárás során sok értékes anyag oldódik ki a fermentáció majd az azt követő vizes átmosás alatt. Ennek eredményeképp az így feldolgozott kávék csészeminősége általában nem éri el a száraz eljárásnál jellemző sűrűséget, de a fajtajelleg és karakter jobban, felismerhetőbben megmarad.


Etiópia és a kávé

Talán a legelső információk egyike, amivel a kávé iránt érdeklődő olvasó találkozhat könyvekben, interneten: a kávé őshazája Etiópia. Ez így persze nem igaz, érdemes egy kicsit pontosítani. Ha a „kávé” alatt a cserjét értjük és nem a pörkölt kávéból készített italt (ami az írott források alapján jemeni találmány), kijelenthetjük, hogy a coffea arabica kávéfaj (de nem a coffea canephora, azaz robuszta) a mai Etiópia területén található Kaffa másnéven Kefa nevű régióban fejlődött ki (természetesen jóval Etiópia, vagy az azt megelőző államok alapítása illetve az emberi civilizáció megjelenése előtt). Érdekesség, hogy a mai Etiópia területén működő, a 4. században kereszténnyé vált állam a 6. században Jemenre is kiterjesztette fennhatóságát, ez pedig összefügghet a kávétermesztés meghonosításával az Arab-félszigeten.   


Mai napig a különleges fajtagazdagság és az őshonos variánsok sokasága jellemzi Etiópiát, hisz itt nem csak az évszázados nemesítési folyamatokon átesett arabika világfajták, hanem helyi, többször vadon növő kávék is megtalálhatóak. Míg a világon termelt arabika fajták genetikailag jól visszavezethetők a francia („bourbon”) és holland („typica”) nemesítési útvonalakon arábiai őseikhez, addig itt teljesen egyedi, sajátos génállományokkal találkozunk. A legtöbb kávétermelő országban, jó esetben is csak pár tucatnyi variánst vonnak művelésbe, Etiópiában azonban több mint 1000 különböző kávé „varietal” lelhető fel. Ez az ősi „génbank” sok fontos értéket adhat még a jövő kávétermelőinek és - fogyasztóinak. Éppen ezért tiszteletre méltó kezdeményezés, hogy mindenfajta jövőbeni klímaváltozást kivédve, elkezdték tudatosan felderíteni, körülhatárolni és védeni az arabika ősi termőhelyeit. A tervek szerint szükség esetén akár áttelepítésekkel óvják meg az etióp vad kávéfajtákat a kipusztulástól. A mezőgazdasági termelésbe természetesen nagyrészt nemesített, helyi fajtákat vonnak be, amik jóval ellenállóbbak, jobb termőképességűek vadon növő társaiknál.


Mivel ebben a térségben alakult-fejlődött ki az arabika kávéfaj, talán nem meglepő, hogy Etiópia éghajlata ideális a kávétermesztéshez. A jellemzően tropikus éghajlat sokat enyhül az Etióp-magasföldön, ami kedvező a kávé számára. Az ország területének kb. fele magasabban fekszik 1200 méternél – 1800 méterig a trópusi zóna folytatódik, majd 2500 méterig a meleg, utána a hűvös öv következik. Az ország földrajzi sajátosságait, összetett klímáját jellemzi, hogy míg a déli, csapadékosabb területeken 1700-2100 méter között akár kávét termelnek, a 2500 méter feletti övezetben néhol olyan gyakoriak a fagyok, hogy a földművelés lehetetlen, csak legeltető állattartásra alkalmas a terület.


A kávétermesztés stratégiai ágazat, az ország teljes exportjának 50-60 %-át teszi ki, ráadásul az ország kávéfogyasztóként is kiemelkedő, ami több híres termelő országra nem igaz. Az etióp kávé fele soha nem hagyja el az országot, de az etióp kávéivóknak sok örömet okoz. Ez nagyban segíti a minőségorientált ültetvényeket, hisz közvetlen visszajelzéseket kapnak a fogyasztóktól.

Kiemelkedő termőhelyek:

Yirgacheffe régió (Sidamo területen belül)


Az első mosott eljárást alkalmazó feldolgozó malmot csak 1972-ben alapították Etiópiában, de a délnyugati területeken egyre elterjedtebben alkalmazzák a metódust. Bár egy mosott Lim(m)u vagy Jima (Djimmah) is kiemelkedő, magas tónusú, citrus- és virágillatú kávékat ad, de a mosott Yirgacheffe külön kategória, igazi aromabomba.


Harrar régió


A fővároshoz Addisz-Abebától keletre a kávét szívesen dolgozzák fel a hagyományos, száraz (natural) módon. Az így nyert tételek csészeminősége vad, gyümölcsös, összetetten édes, enyhén fermentált utóízzel. Borra emlékeztető karaktere hasonlatossá teszi jemeni társaihoz, ezért ezeket a tételeket gyakran a „Moka” vagy „Mocha” jelzővel is illetik. A kávévilág igazi klasszikusa.

A szüret után a szövetkezeti feldogozó-malmokba (wet mill) kerülnek a tételek. Erre azért van szükség, mert a legtöbb termelőnek nem áll rendelkezésre megfelelő technológiai háttér a gyümölcs feldolgozásához. A malomból a kávé az állam által felügyelt minősítő központokba kerül. Itt profi kávékóstolók „cupping” alapján szelektálják a tételeket. A 90 pont felett teljesítő, kiemelkedő tételek egyedi megjelölést (Q grade) kapnak, és a zsákokon, adminisztrációban megjelenítik az eredetre vonatkozó információkat (termelők illetve termelő falvak, szüret ideje, fajták). Ezután ez a kávé Single Origin-ként kerülhet a zöldkávé-kereskedők elé. A többi („simán csak” nagyon jó) kávét egységes minőségre keverik és a termőhely nevét szerepeltetik (pl.: Yirgacheffe) a zsákokon, így öregbítve a terület általános hírnevét.

Gyártó: Black Sheep Micro Roastery »

A termék jelenleg nincs raktáron.

3.100 Ft Kosárba

« vissza


...but first COFFEE0AbleAerobie0AlthausBeyond Within0BialettiBlack Sheep Micro Roastery0BodumBWT0CafelatCanadiano0Casino MoccaCellini0ChemexClatronicConcept Art (Joe Frex)CSIKOS Lekvárcsalád0DaVinci GourmetDOT for You0DoubleshotEspresso Supply (Rattleware)0Fabric CsokoládéFIFO0FiorenzatoGardelli Specialty Coffees0HarioHausbrandt0Johny0La PavoniLa Piccola0La Tazza d’oroLamborghini0LelitLenoir, Jean0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MoakMolinari0Morosito CafféMotta0ODKPällo0PelliniPulycaff0QuamarRhinowares0ROKTADAMM!Taf coffee0TFATightPac0TrucilloVergnano0VSTWalküre0